Frågor och svar

Vad är SweconPoddar?

SweconPoddar är en podcast som publicerar panelsamtal, intervjuer och föredrag från science fiction och fantasykongresser, främst Swecon.

Vad är Swecon?

Swecon är den årliga svenska nationella sf- och fantasykongressen. Evenemanget täcker in science fiction och fantasy i alla dess former. Det brukar alltid komma några utländska hedersgäster och åtminstone en svensk. Programmet brukar innehålla bland annat författarintervjuer, workshops, paneldiskussioner och föredrag. Ofta har det funnits en betoning på litteratur men det finns idag en stor bredd med programpunkter om bl.a: tv-serier, film, musik, rollspel, dataspel, samt vetenskapliga föreläsningar. Swecon arrangeras helt ideellt av folk inom svensk fandom. Därför köper man inte heller biljett till ett Swecon som till en mässa, istället köper man ett medlemskap, för detta är något som alla gör tillsammans.

Vad är fandom?

Fandom är en term som används för att hänvisa till en subkultur som kännetecknas av en känsla av kamratskap med andra som delar det gemensamma intresset. Fandom finns runt många popkulturella fenomen, t.ex. Harry Potter, Sherlock Holmes eller Star Trek, där många ger ut fanzines eller klär ut sig till sina favoritkaraktärer, så kallat Cosplay.

I detta sammanhang syftas dock på science fiction-fandom. Detta är en gemenskap eller informell rörelse av människor som är intresserade av fantastik i alla dess former, så som fantasy, SF och skräck, men ofta med en mer litterär betoning. Det började som en mer renodlad SF-rörelse i USA på 30-talet och tog fart i Sverige på 50-talet. Det finns ett antal lokala klubbar i Sverige som brukar arrangera månatliga pubmöten och andra evenemang. Varje år är det någon av dessa föreningarna som tar på sig att arrangera Swecon som därför flyttar runt mellan olika städer.

Inom internationell fandom arrangeras Eurocon och Worldcon som på samma sätt flyttas runt mellan olika länder. Swecon 2011 i Stockholm var också Eurocon det året.

Svenska fandomlänkar:

Nationellt Hemsida Facebook
Fandom Sverige www.fandom.se Facebook
Skandinavisk Förening för SF esseffesseff.wordpress.com Facebook
Lokal Förening Hemsida Facebook
Antipoden i Helsingborg www.antipoden.se Facebook
 Club Cosmos i Göteborg www.clubcosmos.net Facebook
 Linköpings SF-förening www.lysator.liu.se/lsff Facebook
 Gefle-scifi www.geflescifi.se Facebook
 Malmöfandom www.malmofandom.se Facebook
 Stockholmsfandom Facebook
 Umeåfandom Facebook
Yttre rymdens nation i Umeå www.acc.umu.se/~yrn
 Upsalafandom upsala.fandom.se Facebook
Västeråsfandom Facebook

Hur lyssnar jag?

Du kan lyssna här direkt från hemsidan, tanka ner mp3-filen, eller lyssna via iTunes.